• Polski
  • English
  • Русский
  • Deutsch
top

O nas

Zakład Mięsny KABO powstał w 1992 r. jako spółka cywilna założona przez Anatola Borowika i Wiaczesława Karpieszuka. Przedsiębiorstwo położone jest w województwie podlaskim w gminie Choroszcz. Od początku swojej działalności firma zajęła się produkcją pasztetów, pieczeni, wędlin drobiowych, wędzonek oraz innych produktów garmażeryjnych. W końcu lat dziewięćdziesiątych firma poszerzyła ofertę o wyroby wieprzowe jak i drobiowo-wieprzowe.

Wspólnicy systematycznie inwestowali w poprawę warunków produkcyjnych, wizerunek przedsiębiorstwa oraz ogólny rozwój firmy. Efektem prężnie działającej komórki marketingu jest rozpoznawalna marka, dobrze znana na podlaskim rynku. Z początkiem nowego stulecia, chcąc sprostać dużym wymaganiom rynku, podjęto decyzję o budowie nowego zakładu. Inwestycję zrealizowano przy udziale środków pozyskanych w ramach programu unijnego Sapard. Od 2006 r. produkcja przebiega już w nowych budynkach, spełniających wszystkie standardy unijne. Zdolności produkcyjne wzrosły do 15 ton/dobę, a liczba asortymentów przekroczyła już ponad 80 pozycji.

W zakładzie produkuje się około 250 ton wyrobów mięsnych miesięcznie. Od wielu lat zakład specjalizuje się w produkcji wędlin suchych i podsuszanych. Wśród nich najbardziej znane wyroby to: kiełbasa biebrzańska, bindyga, kiełbasa krakowska sucha wieprzowa, kiełbasa krakowska sucha z indyka.

Drugą grupą asortymentową, bardzo szybko zdobywającą swoich klientów jest garmażerka. Są tu wyroby typowo domowe, takie jak: kurczak pieczony z pieczarkami, golonka prasowana, szynka na pętelce lub boczki wędzone i parzone. Posiadamy także całą gamę wyrobów tradycyjnych, produkowanych bez konserwantów, według starych polskich receptur

Nowością ostatnich miesięcy jest cała gama wyrobów zawierających dziczyznę: biebrzańska myśliwego, pasztet myśliwego oraz kiełbasa z dziczyzną. Mięso z dziczyzny ma unikalny smak i niepowtarzalny aromat, dodatkowo, jest nieskażone chemią i o wiele mniej kaloryczna, ponieważ dziczyzna zawiera bardzo małe ilości tłuszczu. Ponadto, dziczyzna zawiera bardzo duże ilości białka i obfituje w witaminy i minerały – wapń, fosfor, magnez i żelazo.

W roku 2002 zakład został nominowany do IX edycji ogólnopolskiego konkursu promocyjnego „Agro Polska”. W latach 2005r. i 2006 r. firma została nagrodzona w konkursie „Gazele Biznesu”, organizowanym przez dziennik „Puls Biznesu”, potwierdzając przynależność KABO do grona najdynamiczniej rozwijających się firm. W 2009 r. kiełbasa biebrzańska zdobyła I miejsce w rankingu Kuriera Podlaskiego „Nasze Dobre Podlaskie” w kategorii Artykuły Wędliniarskie, w 2010 r. została uznana przez Marszałka Województwa Podlaskiego za Podlaską Markę 2009 roku. W 2010 r. Zakład Mięsny KABO został wyróżniony prestiżowym tytułem „Polski Producent Żywności 2010’’.

Dystrybucja wyrobów odbywa się na terenie województwa podlaskiego, mazowieckiego, lubelskiego i warmińsko-mazurskiego. Sprzedaż przebiega głównie poprzez hurtownie i klientów sieciowych. Zakład posiada przyzakładowy sklep firmowy.

Firma eksportuje także wyroby między innymi do Anglii, Estonii i na Litwę.